„Вук и јагње“

Published: Friday, 25 October 2019

У оквиру пројекта „Школе за 21.век“ и наставе која подстиче критичко мишљење и решавање проблема,дана 23.10.2019.год. у одељењу ¾ одржан је угледни час из српског језика.Кроз обраду народне басне „Вук и јагње“,учитељица Боркица Јовановић Ђорђевић заједно са учитељицом Миљаном Минчић покушала је да

са ученицима испроба стратегије развијања критичког мишљења и решавања проблема тако да ученици могу да их убудуће користе.

     Критичко мишљење и решавање проблема се не може научити брзо за неколико дана или месеци и није привилегија појединаца.Захтева доста вежбања годинама.Ученициа треба најпре приближити стратегије КМРП,створити сигурно и подстицајно окружење за учење у којем ће се они осећати слободно и бити подстакнути да мисле,постављају питања,истражују,раде у групама без страха да ће погрешити. Треба им  дати  јасна упутства за коришћење како би кроз самостално мишљење долазили до нових и иновативних идеја и решавања проблема.

     Ученици су на часу упознали технику  „чињеница и мишљења“ и како да их разликују,као  „дрво проблема“ које помаже да се уочени проблем разуме и реши.